Hoe werkt de natuurlijke klankverspreider?

 

Het grote verschil tussen de huidige bekende luidsprekers en de Natuurlijke Klankverspreider is de manier waarop de klanken uit de boxen naar buiten worden gebracht. In plaats van dat de klanken direct vanuit de luidsprekers horizontaal naar voren worden uitgestraald, worden de klanken bij de Klankverspreider vertikaal op een nauwkeurig berekende kegel gestraald. Dit is de zogenaamde Campanoid,  het hart van dit mooie stukje technologie. De Campanoid vangt de directe klank van de luidsprekers op en zet deze om in een indirecte klank, die zich door de ruimte verspreidt, waardoor een driedimensioneel klankbeeld ontstaat, net als in de natuur.

    

Luidsprekersysteem                        Campanoidsysteem

De klanken, die worden uitgestraald door de Campanoid, bestaan uit het hele klankspectrum, inclusief alle boventonen die onze oren weliswaar niet waarnemen, maar zeker zo belangrijk zijn voor de waarneming door ons lichaam. De uitstralende beweging van een natuurlijke klank komt overeen met “golven”. Vergelijk het met het volgende beeld: als je op een stilstaand wateroppervlak twee stenen gooit, vormen zich vanuit het oorspronkelijke punt twee cirkels die in zich in golven uitspreiden. Wanneer deze twee cirkels elkaar raken, gaan ze in elkaar over, zonder elkaar te verstoren.

Dit is het principe van de kogelklank, zoals deze uitgestraald wordt door de Campanoid. Om het juiste resultaat te bereiken met de Natuurlijke Klankverspreider, kan alleen gewerkt worden met klanken, zoals deze zonder inmenging van mensen (bijvoorbeeld met behulp van mengpanelen) is ontstaan.
Alleen opnames die dus op een “ouderwetse” manier zijn gemaakt, zonder mengpanelen en zonder correcties of digitale toevoegingen, kunnen door de Natuurlijke Klankverspreider in hun oorspronkelijke vorm worden weergegeven, omdat alleen deze opnames het gehele klankspectrum bevatten, inclusief alle boventonen die wij met onze oren niet horen.

De Campanoid